NAJBOLJI ROK BENDOVI IKADA

Rok je žanr popularne muzike koji se razvio tokom 1960-tih godina u Ujedinjenom Kraljevstvu. Nastao je od rokenrola, mešanjem sa bluzom, folkom, džezom i klasičnom muzikom. Od njegovog nastanka do danas, postojalo je mnogo rok legendi koji su promenili istoriju muzike. Ovo je spisak nekoliko najbitnijih i najboljih rok bendova ikada.

THE BEATLES

Bitlsi(The Beatles) su bili engleski rok bend osnovan u Liverpulu 1960. godine. Grupa, koju su činili Džon Lenon, Pol MeKartni, Džordž Harison i Ringo Star, smatraju se najuticajnijim bendom svih vremena. Njihove pesme su na inovativne načine sadržavale elemente klasične muzike i tradicionalnog popa. Bend je kasnije istraživao i druge muzičke stilove, od balada i indijske muzike do hard roka.

Kako su bili najbolji u snimanju, pisanju i izvođenju pesama, Bitlsi su odgovorni za revoluciju mnogih aspekata muzičke industrije i često su bili proglašavani kao vođe društvenih i kulturnih pokreta tog doba.

Vođeni primarnim tekstopiscima Lenonom i MeKartnijem, Bitlsi su tokom tri godine od 1960. godine izgradili svoje klubove u Liverpoolu i Hamburgu, u početku sa Stjuartom Satklifom koji je svirao bas. Osnovni trio Lenon, MeKartni i Harison prošli su niz bubnjara pre nego što su od Stara zatražili da im se pridruži 1962.

Početkom 1964. godine, Bitlsi su bili međunarodne zvezde, predvodili su “Britansku invaziju” na američko pop tržište i obarali brojne rekorde prodaje. Ubrzo su debitovali na filmu s filmom A Hard Day’s Night. Od 1965. nadalje su proizvodili ploče veće složenosti, uključujući albume Rubber Soul Revolver i Sgt. Pepper’s Loneli Hearts Club Band.

Nakon raspada grupe 1970. godine, sva četiri člana su uživala u uspehu kao samostalni umetnici. Lenon je ubijen u decembru 1980, a Harrison je umro od raka pluća u novembru 2001. MeKartni i Star i dalje su muzički aktivni.

Bitlsi su najprodavaniji muzički akt svih vremena, čija se prodaja procenjuje na 600 miliona primeraka širom sveta.

List of songs recorded by the Beatles - Wikipedia
The Beatles

ROLLING STONES

The Rolling Stones su engleski rok bend osnovan u Londonu 1962. godine. Rolling Stones su pioniri grubog, težeg zvuka koji je definisao hard rock. Prvu stabilnu postavu benda činili su vođa benda Brajan Džouns(gitara, usna harmonika, klavijature), Mik Džeger (glavni vokal), Kit Ričards (gitara, vokal), Bil Vajmen (bas gitara), Čarli Vats (bubnjevi), i Ian Stjuart (klavir).

Ukorenjeni u bluzu i ranom rokenrolu, Rolling Stones su započeli sviranje obrada i utvrdili se na čelu “Britanske invazije” bendova koji su postali popularni u Sjedinjenim Državama.

Bend je postigao više uspeha sopstvenim materijalom: pesme poput „I Can’t Get No Satisfaction“ i „Paint It Black“ postale su međunarodni hitovi, a “Aftermath” – njihov prvi potpuno originalni album – smatra se najvažnijom pločom benda.

Posle kratkog perioda eksperimentisanja sa psihodeličnim rokom, Stonesi su se vratili svojim bluz korenima sa albumima “Beggars Bankuetom” , “Let It Bleed” , “Sticki Fingers” i “Ekile on Main St”. Godine 1969. prvi put su predstavljeni na sceni kao „najveći rokenrol bend na svetu“.

Procenjena rekordna prodaja Rolling Stones-a od 240 miliona čini ih jednim od najprodavanijih muzičkih umetnika svih vremena. Bendu su takođe dodeljene tri Gremi nagrade i Gremi nagrada za životno delo.

Koliko je ovaj bend bio popularan pokazuje jedna zanimljiva činjenica da su ljudi da bi došli na njihov koncert masovno iznajmiljivali automobile. I dan danas postoji jeftin rent a car, u kome mozete da iznajmite kola da bi isli na koncert vaseg omiljenog benda.

Rolling Stones Postpone Tour Dates Due to Coronavirus Worries - Rolling  Stone
Rolling Stones

LED ZEPELLIN

Led Zeppelin su bili engleski rok bend osnovan u Londonu 1968. godine. Grupu su činili vokal Robert Plant, gitarista Džimi Pejdž, basista / klavijaturista Džon Pol Džouns i bubnjar Džon Bonham. Sa svojim teškim zvukom vođenim gitarom, oni se redovno citiraju kao jedan od rodonačelnika hevi metala, iako je njihov stil crpio iz različitih uticaja, uključujući bluz i narodnu muziku.

Bendu se pripisuje da je najviše uticao na prirodu muzičke industrije, posebno u razvoju albuma orijentisanog roka (AOR) i stadionskog roka. Mnogi kritičari smatraju Led Zeppelin jednom od najuspešnijih, najinovativnijih i najuticajnijih rok grupa u istoriji.

Iako grupa u početku nije bila popularna među kritičarima, postigla je značajan uspeh sa osam albuma izdatih tokom deset godina. Na četvrtom albumu se nalazi pesma „Stairway to Heaven“, koja je postala jedno od najpopularnijih i najuticajnijih dela u rok muzici, i pomogla je da se obezbedi popularnost grupe.

Pejdž je napisao većinu muzike Led Zeppelina, posebno tokom njihove ranije karijere, dok je Plant uglavnom pisao tekstove. U drugoj polovini njihove karijere zabeležena je serija rekordnih turneja koje su grupi donele reputaciju prekomernosti i razuzdanosti.

Iako su ostali komercijalno i kritički uspešni, njihov izlaz i raspored turneja bili su ograničeni tokom kasnih 1970-ih, a grupa se raspala nakon Bonhamove smrti 1980.

U decenijama koje su sledile, bivši članovi su sporadično sarađivali i učestvovali u nekoliko okupljanja Led Zeppelina. Najuspešniji od njih bio je 2007. koncert Ahmeta Erteguna u Londonu, sa Bonhamovim sinom Džejsonom Bonhamom na bubnjevima.

Ovaj bend stekao je veliku popularnost čak i kod mladih i novihgeneracija. Pomoću instagram reklamiranja ovaj bend se smatra za jedim od najpopularnijih bendova skoro svih vremena.

Led Zeppelin se smatra jednim od najprodavanijih muzičkih bendova svih vremena.

Jimmy Page: Led Zeppelin Were the Best Band of All Time | Consequence of  Sound
Led Zeppelin

NIRVANA

Nirvana je bila američka rok grupa osnovana u Aberdenu u Vašingtonu 1987. godine. Osnovali su je gitarista Kurt Cobain i basista Krist Novoselić. Grupa je prošla niz bubnjara pre nego što je 1990. godine regrutovala Davea Grohla.

Imali su problem sa regrutovanjem bubnjara jer je svaki koga su angazovali voleo da se kladi, i često posećivao sportske kladionice.

Nirvanin uspeh je popularizovao alternativni rok , a često su ih nazivali umetničkim bendom generacije X. Njihova muzika ima puno popularnih sledbenika i nastavlja da utiče na modernu kulturu rokenrola.

Razvili su zvuk koji se oslanjao na dinamične kontraste, često između tihih stihova i glasnih, teških refrena. Nakon potpisivanja velike izdavačke kuće DGC Records 1991. godine, Nirvana je postigla neočekivani glavni uspeh sa “Smells Like Teen Spirit”, prvim singlom sa njihovog drugog albuma Nevermind.

Okarakterisani njihovom pank estetikom, Nirvanin spoj pop melodija sa bukom, u kombinaciji sa njihovim temama odbacivanja i socijalnog otuđenja, učinila ih je izuzetno popularnim. Nirvana je objavila svoj treći studijski album “In Utero” koji je zvučao smirenije i neuobičajeno za ovaj bend. Album je zauzeo prvo mesto na američkoj i britanskoj lestvici, a i kritičari su ga prihvatili.

Nirvana se raspala nakon Cobainovog samoubistva u aprilu 1994. Posthumni live album MTV Unplugged u Njujorku (1994) osvojio je Gremi nagradu 1996. za najbolje alternativno muzičko izvođenje.

Nirvana > Loudwire
Nirvana

10 Replies to “NAJBOLJI ROK BENDOVI IKADA”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *